10 забележителни факта за Каберне Совиньон

Каберне Совиньон често бива наричано „Кралят“, най-благородното от всички гроздета. Никой сорт няма по-комплексен аромат и богат вкусов спектър, и никое вино не старее по-добре от Каберне Совиньон.
Колко знаете за това толкова ценено вино?
Ето 10 забележителни факта, които може да споделите с приятелите си следващия път, когато отворите бутилка червено вино Каберне Совиньон.
1. В исторически план, най-ценните бутилки Каберне Совиньон идват от долината Бордо във Франция – и по-точно от районите Марго, Сен Жулиен и Пояк.
2. В края на 20-и век, страхотно Каберне от Калифорния – особено от долината Напа, но и от окръг Сонома – започва да се слави като „равно“ по качество на Бордо. Това мнение обаче не е приемано от французите.
3. Новото съревнование обаче се оказва нещо хубаво и много винари от Бордо започват да подобряват своите продукти. Те започват да берат грозде не само въз основа на захарното му съдържание, ни и според зрелостта на танините и това води до вина, които могат да бъдат отваряни и консумирани с удоволствие много по-млади.
4. В Бордо, сложна система за класификация нарежда вината от Първа реколта до Пета реколта, базирано предимно на локацията на лозята. Ако искате да пиете Бордо Първа реколта, това си има цена: подобни вина често струват три или четири пъти повече от вината Втора реколта.
5. През новото хилядолетие Франция гледа на системата си по различен начин и вече позволява определени сортове да бъдат отглеждани в региони, където преди това не е било позволено. Това е довело до разнообразие от нови вина, да не говорим пък и за някои много добри вина Каберне Совиньон на много по-разумна цена.
6. Страхотно Каберне Совиньон се прави и в Австралия, особено в долината Макларън. Долината е известна със зрялото си грозде и характера, които си проличава в много от произведените вина там.
7. Каберне Совиньон е резултат от случайното кръстосване на Каберне Фран и Совиньон Блан, което вероятно е станало някъде през 17-и век и може би в Бордо. Точният момент остава загадка, но сортовете, участвали в кръстоската, са потвърдени чрез сложни ДНК тестове.
8. Във Франция, където Каберне Совиньон е крал, рядко може да се срещне 100% вино от сорта. Почти всички бутилки Каберне Совиньон включват малки количества Мерло, а в много случаи и още няколко сорта. Купажирането дава на винарите свободата да правят не само възможно най-доброто Каберне Совиньон, но най-доброто вино изобщо. 100%-во Каберне Совиньон се среща предимно в Калифорния, но много калифорнийски винари също приемат метода на французите.
9. Перфектната храна за Каберне Совиньон е агнешко. Виното като цяло се съчетава добре с богати, месни ястия, например ребърца.
10. Пеги Нунан, автор и бивш говорител на президента Роналд Рейгън е казала: „Моето поколение, когато имаше избор между религията и марихуаната, докато израстваше, избираше марихуаната. Днес сме на етап Каберне.“

При изписване на заглавието и етикетите "10 забележителни факта за Каберне Совиньон ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • 10 юьфевеэсшевхс оьншь юь ньфеихе ядусхйдх
  • 10 пд/е.егрйе.кр бдуйд пд уд/е,ке ифлркафк
  • 10 pd/e.egrje.kr bdujd pd ud/e,ke iflrkafk
  • 10 zabelevitelni fakta za kaberne sowinxon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.