момиче с белези от акне

Как да премахнем белезите от акне?

От всички кожни заболявания акнето е сред най-често срещаните. Обикновено след преминаване на активната му фаза остават белези, които се различават по брой, форма и големина. По-често те са хлътнали – атрофични, а по-рядко – надигнати или хипертрофични.

В ранното формиране на белезите по-голям е броят на съдовите и пигментните промени. Те имат временен характер, докато след колагеновото ремоделиране настъпват постоянни промени в тяхната консистенция и крайния им вид.

Защо при акне се образуват белези?

Образуването на белези от акне принципно става на местата с увредени тъкани. Причина за увреждането е реакцията на организма чрез възпаление към свръхомазняването, различните бактерии и наличието на мъртви клетки в канала на космения фоликул, който е запушен.

Увреждането на тъканите е опит на организма да възстанови увредата. Един от инструментите са белите кръвни клетки и многото възпалителни молекули. Когато тяхната работа приключи, след това е възможно да останат белези с фиброзна или ерозирала тъкан.

При всеки човек има различни вариации на образуваните белези, като някои са по-предразположени към тях от други.

Белези в резултат на изстискване

Ако пъпките се пипат с пръсти, чоплят се с нокти и се изстискват, травмата на мястото е по-голяма. Космените фоликули и мастните канали могат да се спукат, а това ще причини значителна тъканна увреда и образуването на белег. Когато количеството на бактериите е по-голямо и има много повече гной, това може да причини образуването на повече белези.

Неправилно лечение

Акнето протича по-тежко, ако има генетична предразположеност. Късното и неуспешно лечение също може да причини белези. Употребата на правилно предписано лечение от дерматолог с лекарства и медицинска козметика гарантира стабилен ефект. Самолечението е противопоказно и също допринася за получаването на белези.

Гъбични кожни лезии

Понякога белези остават след т.нар. ”гъбично акне”. При него гнойни пъпчици се образуват поради свръхрастежа на дрожди, особен вид гъбички. Те обикновено присъстват в кожата и тялото балансирано, но при по-голямо количество се получава инфекция. Ако се лекува с обичайните препарати за акне, инфекцията се влошава и в резултат могат да останат белези.

Кое е най-доброто лечение за премахване на белези от акне?

Преди да започне лечението за белези от акне, причината за появата му трябва да бъде премахната, тъй като възпалената кожа ще намали ефекта от терапията. Успешното лечение зависи от вида на белезите и типа кожа.

Лечение с лазер

Използването на лазерна система е съвременна дерматологична процедура, при която светлинният лъч с висока интензивност се фокусира върху малки кожни зони и осигурява тъканна деконструкция – повърхностно и в дълбочина. Лечението с лазер е минимално инвазивно, подобрява кожната текстура, не предизвиква хиперпигментация и може да се прилага с лекарствено лечение.

Комбинирани терапии

За ефективното третиране на акнеичните белези успешно се използва и комбинирана терапия – радиочестотен микронидлинг. Фракционната система съчетава механична стимулация и топлинно въздействие на радиочестотните вълни. Постига се стягане на кожата, плътност и еластичност, заличават се кожните дефекти. Лечението е възможно да бъде комбинирано с процедура за лазерно подмладяване.

Особено ефективна за подобряване вида на тъканния строеж на кожата е и неинвазивната процедура Микродермабразио. При нея се прилага механична ексфолиация с помощта на фини диамантени глави, вакуум и абразивни кристали.

За да се предотврати образуването на белези от акне, най-доброто решение е пъпките да не се докосват с пръсти и да бъдат лекувани възможно най-рано, преди да настъпят сериозни възпаления и увреждания.

При изписване на заглавието и етикетите "Как да премахнем белезите от акне? ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • ньн аь зиепьгхеп февеюсше дш ьнхе?
  • уду од м,е;днке; /е.епрйе фй дуке@
  • udu od m,e;dnke; /e.eprje fj duke@
  • kak da premahnem belezite ot akne?