репродуктивна диагностика

Кога трябва да потърсим помощ от репродуктивен специалист

Около 15% от двойките, които са в репродуктивна възраст, може да са засегнати от стерилитет. Той представлява неспособност на жената да забременее, въпреки че има редовни сексуални контакти и не се предпазва по никакви начини от бременност.

За стерилитет става дума и когато бременността не се износва успешно. Той е първичен, в случай че жената не е имала никога бременности, и вторичен, ако е имала поне един път бременност, без значение как е завършила.

Кога трябва да се потърси помощ?

При нормални условия и когато видимо всичко е наред, възможността да настъпи бременност е около 25-30% ежемесечно.

Препоръчва се за изследването на стерилитета и лечението му да се потърси помощ от репродуктивен специалист, а това трябва да стане:

  • След 1 г. неуспешни опити да се зачене, макар че налице са редовни сексуални контакти и не се вземат мерки за предпазване от бременност;
  • След 6-месечни неуспешни опити за зачеване, макар двойката да има редовни сексуални контакти, жената да не се предпазва от бременност с различни мерки и е на възраст над 35 г.

Кои могат да са причините за стерилитет?

Макар че проблемът за стерилитета не засяга само жената, първо се анализират вероятните причини за нейните репродуктивни неуспехи:

Увредени маточни тръби

По маточните тръби от яйчниците яйцеклетките се придвижват към матката, а там става развитието на плода. При запушени, повредени или възпалени след инфекции или тазови операции тръби, сперматозоидите не могат да се придвижат към яйцеклетките.

Тазова възпалителна болест

Тази болест може да предизвика възпаление на репродуктивните органи след недоизлекуване на полово предавани инфекции.

Хормонални нарушения

Много често се предизвикват от т.нар. синдром на поликистозните яйчници, нарушени функции на хипофизната жлеза или хипоталамуса и др.

Ендометриоза

При нея тъкан от матката излиза навън и се локализира в други тазови органи.

Туморни образувания

Този вид нарушения в матката като фибрози и други тумори, доброкачествени и злокачествени, е възможно да запушат маточните тръби. Стесняване на маточната шийка като цервикална стеноза също може да попречи сперматозоидите да се придвижат към матката.

Вродени малформации

Въпреки че се срещат рядко, в зависимост от аномалията могат да предизвикат неблагоприятни последствия.

Психологически проблеми

Психологическият момент е много важна причина за безплодието. Става ясно, че 30% от двойките имат нужда от помощта на психолог. В много от случаите след намесата на терапевт настъпва забременяване. Приема се, че това се дължи на психически изменения в резултат на усещането у жената, че се прави всичко за удовлетворяването на желанието за дете.

Стрес

Макар че все още не е потвърдено напълно по какъв начин става въздействието на стреса върху репродуктивното здраве, според изследванията мозъкът произвежда невропептиди в отговор на емоциите и те могат да си взаимодействат с всички клетки, включително и на имунната система. Понеже съзнанието и тялото са неразделни, съвсем не е изненадващо, че прекомерният стрес може да се отрази негативно върху възможността за забременяване.

Като причина за стерилитет трябва да се изтъкне и начинът на живот: нездравословното хранене, пушенето, употребата на алкохол, замърсената среда и др.

За доброто репродуктивно здраве не само е нужно избягването на рисковите фактори, но и жената трябва да посещава гинеколог поне веднъж годишно. Стерилитетът може да се лекува с конвенционални методи, а при липса на резултат да се потърси асистирана репродукция.

При изписване на заглавието и етикетите "Кога трябва да потърсим помощ от репродуктивен специалист ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • нджь ши,фуь аь здшщиясп здпд; дш иезидакншсуех язеъсьвсяш
  • уфхд й,с/лд од мфйц,ир; мф;фъ фй ,ем,фовуйрлек имешрд.рий
  • ufhd j,s/ld od mfjc,ir; mf;fy fj ,em,fowujrlek ime[rd.rij
  • koga trqbwa da potyrsim pomo] ot reproduktiwen specialist