Дрян

От най-стари времена рано разцъфтяващите дрянови растения са спирали погледа на човека. И до днес те са символ на здраве и радост, а сурвачките от дрян се използват за новогодишен поздрав в почти всяко българско семейство. Но дрянът е и лечебно растение.
За лечебни цели се използват добре узрелите плодове. Вкусът им е приятен, стипчиво-кисел. Събират се ръчно в сухо време. Сушат се в сушилня, като се започва от температура 45 градуса и постепенно се увеличава до 80 градуса. От 5 кг свежи дренки се получава 1 кг сухи.


Месестата част на плода съдържа до 8,45% захари (глюкоза и фруктоза), органични киселини, пектин (до 0.60%), който притежава железиращи свойства, витамин C, багрилни вещества, минерални соли до 0,8% (от тях в окиси калий – 363 мг%, калций – 58 мг%, фосфор – 34%, магнезий – 26 мг%, желязо – 4,1 мг%). Плодовете съдържат до 0,50% дъбилни вещества, флавонола рутин и други.
Основното действие на дренките е запичащо, противовъзпалително, кръвоспиращо. Дренките спадат към средствата с антидиарично и адстригентно (запичащо) действие поради съдържанието на танини. Танините имат свойство да се свързват с белтъците и да ги утаяват (преципитират), да подсушават мокрещи рани, да улесняват образуването на съсиреци и да спират кръвотечението. Дренките се използват пресни, преработени или изсушени при стомашно-чревни разстройства, гастрити, колити и диарии с кървене.
Обвивните листчета на младите пъпки имат жлъчегонно и диуретично действие. Експериментално и клинично е установено, че отвара от млади дренови кори действа бактерицидно (убийствено) спрямо някои видове бактерии и бактериостатично (задържащо) спрямо коли бактерии. Бактериостатично действие спрямо чревната микробна флора притежават и някои препарати, получени от плодовете на дряна.
Най-често се използва запарка от 5-10 г сухи плодове в 250 г вряща вода. Изпива се на 1-2 пъти. Може да се използва и за гаргара на кървящи венци.
От дренките се правят пулпове мармалади, плодови ароматни питиета – сиропи, вина и други.

Повече Лекове на lekove.net

При изписване на заглавието и етикетите "Дрян ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • аи,х
  • о,ск
  • o,sk
  • drqn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.