Изграждане на хигиенни навици

Поддържането на добра лична хигиена е важно не само за да изглеждаме и ухаем добре всеки ден, а и с цел да предотвратим появата на инфекциозни заболявания.

Мама е била права! – изграждането на хигиенни навици е съществен фактор, спомагащ за крепкото ни здраве. Бактериите, вирусите и заболяванията със сигурност не одобряват редовното миене на ръце, зъби или ежедневното къпане. Затова е добре и нашето дете да заучи тези полезни привички от най-ранна възраст. Също така научавайки повече за себе си се превръщаме в по-спокойни и балансирани личности. Важно е да знаем, че винаги можем да потърсим помощ в център за личностно развитие.

Да разгледаме кои са основните моменти, на които е добре да наблегнем:

Коса

Повечето малчугани могат да се „измъкнат“ с миене на косата само 2-3 пъти седмично. Прекомерното миене изсушава скалпа им и прави появата на пърхот по-лесна. С порастването и навлизането в пубертета се проявяват ефектите на различни хормони и косата може да стане по-мазна. Това прави наложително използването на шампоан поне през ден.

Тяло

Малките деца или обичат къпането, или го мразят. Няма средно положение. Дните, в които не мием косата с шампоан, могат да превърнат банята в арена за забавна и продължителна игра. Можем да използваме това време и за установяването на основни хигиенни навици – все пак сапунисването с гъба и плакненето с душа също могат да бъдат забавни, нали?

Кожа

В ранните си години нашето дете ще има нужда от помощта ни при появата на проблеми с кожата. Обривите, подутините и струпеите са само част от нещата, с които то неизбежно ще се сблъска и е хубаво да знае как да реагира правилно, да не се чеше, чопли и т.н. Можем да използваме времето след баня да го проверяваме от глава до пети за необичайни петна или образувания.

С пубертета ще дойде и акнето и е добре да се информираме за качествени и изпитани продукти за борбата с него. Научете тинейджъра си да си мие лицето 2-3 пъти дневно и да устоява на желанието да стиска пъпките. Момичетата ще открият магията на гримовете, но трябва да избягват тяхното споделяне, както и да го чистят преди лягане.

Уста

Чистите зъби и венци могат да предотвратят появата на редица проблеми със здравето. Това включва лош дъх, кариеси, а като пораснем дори проблеми със сърцето. Детето ни трябва да свикне да мие зъбките и да ги чисти с конец поне 2 пъти дневно, ако не и след всяко ядене. Така, дори и след като порасне, ще свикне да носи четка и конец, където и е.

Мишници

Потта обикновено се появява около 9-10 годишна възраст и бързо може да се превърне в нежелан спътник на ежедневието. Тинейджърите спортуват, лудеят и започват романтични връзки и не трябва да игнорират миенето на подмишниците и редовното използване на дезодоранти и антиперспиранти.

Ръце

Най-важният и основен навик. Децата си играят в мръсотията, галят животни и събират микроби като малки магнити. Учете малките да си мият ръцете редовно и със сапун. Особено преди или след хранене, или при контакт с някой болен. Мръсните ръце дават началото на редица много по-опасни болести и не бива да пестим усилия при уроците за това.

Нокти

Още едно уютно място за бактерии. От ноктите те лесно могат да попаднат в очите, устата или носа. Седмичното рязане и ежедневното почистване ще премахне мръсотията и предотврати врастналите нокти.

Тоалетна

След приучаването на тоалетни навици трябва да обърнем внимание и на хигиенните такива. След като си „свърши работата“ нашето дете трябва да може да си избърше дупето добре, а после и ръцете. Така ще намали рисковете от раздразнения, сърбежи и инфекции.

Никога не е рано да започнем с уроците за добрата хигиена. Следете за нейното формиране и поддържане, а тя ще ви се отблагодари с радостта от едно здраво и щастливо дете.

При изписване на заглавието и етикетите "Изграждане на хигиенни навици ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • сюжиьэаьхе хь гсжсеххс хьусъс
  • рпх,дгодке кд нрхреккр кдлршр
  • rph,dgodke kd nrhrekkr kdlr[r
  • izgravdane na higienni nawici

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.