Момиче с акне

Как да се отървем от акнето

При индустриализираните нации най-често срещаното заболяване на кожата е акне вулгарис. Обикновено то се появява през пубертета заедно с хормоналните промени и понякога продължава и до зряла възраст. Броят на хората, страдащи от него на по-късен етап, ежегодно расте, като повечето от тях са жени.

Какво предразполага кожата към появата му?

Неприятните акнеични образувания засягат най-вече лицето, но също така и врата, раменете, гърдите, а при някои хора – и гърба.

Предразположената към акне кожа е мазна вследствие увеличеното отделяне на себум и е склонна да образува комедони и гнойни пъпки.

Основните причини, които могат да отключат този дерматологичен проблем, са:

Пубертет

Поради повишаване нивата на хормоните през пубертета се произвежда повече себум в мастните жлези – характерен симптом на акнеичната кожа.

Неправилно хранене

Налице са редица доказателства, че млечни продукти и такива с висок гликемичен индекс могат да провокират появата на пъпки по лицето.

Стрес

Производството на хормони се активира при стрес, а това стимулира себумното производство и неминуемо задълбочава акнеичните прояви.

Тютюнопушене

Според проучванията тютюнопушенето може да причини оксидативен стрес върху кожата и проблемите с кожните образувания да зачестят.

Хормонални промени

Не само по време на юношеството, но и на по-късен етап хормоналният дисбаланс може да причини появата на акне. Например при жените по време на месечния цикъл хормоналните нива се променят, което води до обостряне на състоянието между 20 и 40-годишна възраст.

Други фактори за наличието на възпалителни прояви могат да бъдат някои лекарства, неправилната грижа за кожата, генетично предразположение и др.

Как да се справим?

Макар че акнеичните пъпки не са заразни, симптомите са неприятни, създават огромно неудобство в ежедневието и водят до стрес и ниско самочувствие. Съществуват различни начини за премахване на акне или цялостна превенция като:

Подходяща диета

Като полезни храни за ограничаване на проблема се препоръчват рибата, зеленчуците, плодовете, ядките, бобовите култури и семената. От диетата трябва да се изключат млечните и тестените храни и червеното месо.

Специална козметика

Продуктите за акнеична кожа следва да притежават специална формула, както за почистване, така и за цялостна грижа.

Слънцезащита

При излагане на слънце акнеичните петна могат да доведат до проблемна пигментация, затова подходящите слънцезащитни средства са много важни.

Лечение на акне

Посредством правилно избрано лечение за акне лезиите могат не само да се премахнат, но и да се предотврати образуването на нови, както и да се намали рискът от белези.

Освен локално и перорално лечение, особено резултатно е третирането с лазер. Новото поколение лазери Cutera excel V+ имат ефект върху активни акнеични форми и остатъчни белези.

Комбинираните терапии Gutera Cool и Green Genesis са с противовъзпалително действие и активират регулаторните механизми на мастните жлези.

За ефективно лечение се препоръчва и:

  • химичен пилинг за подобряване структурата на тъканите чрез ексфолиращи разтвори;
  • микродермабразио за отстраняване на повърхностния кожен слой чрез механична ексфолиация;
  • аква пилинг за почистване в дълбочина и регенериране на кожата с помощта на специален серум и контролиран вакуум.

Всички мерки за подобряване състоянието на акнеичната кожа трябва да се предприемат след задължителна консултация с дерматолог, за да не се влошат симптомите и да се ускори оздравителният процес.

При изписване на заглавието и етикетите "Как да се отървем от акнето ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • ньн аь яе дшщиуеп дш ьнхешд
  • уду од ие фйц,ле; фй дукейф
  • udu od ie fjc,le; fj dukejf
  • kak da se otyrwem ot akneto