лазерна епилация

Какъв е ефектът от лазерната епилация и колко често трябва да се прилага?

Като начин за обезкосмяване, епилацията с помощта на лазер е много различна от методи като бръснене или отскубване. Лазерът унищожава космите от корен и не им позволява да поникнат и пораснат отново.

Именно с лазерна епилация нежеланото окосмяване може да бъде премахнато за дълъг период от време и ефектът може да трае месеци, дори години.

Колко често трябва да се прилага?

Обикновено процедурите са от 6 до 8, като след всяка от тях подобрението се увеличава. След основния курс процедури е реалистично да бъде унищожено 70-80% от окосмяването. При прилагане на лазерно обезкосмяване веднъж годишно ефектът може да продължи години.

В основата на добрите резултати стои и честотата между отделните процедури. Тя зависи от активната фаза на растеж на косъма. Лазерът е най-ефективен, когато коренът се е образувал.

Препоръчва се интервалът между сесиите да бъде от 4 до 10 седмици, като това зависи от анатомичната област и скоростта, с която растат космите. След всяка следваща процедура интервалът постепенно се увеличава.

От какво зависи постигането на оптимален резултат?

Идеално гладките резултати след обезкосмяване с лазер зависят от много фактори, повечето от които са строго индивидуални. Някои от тях може да контролирате, а други – не.

За дълготрайността на резултатите основна роля играят фактори като:

Възраст

В сравнение с по-младите хора, дълготрайността при по-възрастните е по-голяма. При хора над 40-годишна възраст ефектът е по-дълготраен.

Хормонален баланс в организма

Някои хора може да имат засиленото окосмяване поради променен хормонален статус, а космените фоликули при други са чувствителни към хормоните. В тези случаи също може да е възможно ефективно обезкосмяване, но при определени условия. Може да се наложат по-чести процедури и дълготрайните резултати не са сигурни.

Стриктно прилагане на процедурите

За да се хванат възможно повече косми във фазата им на растеж, важно е точното спазване на графика за процедурите, определен от терапевта. Анагенната фаза на космите на лицето трае 30-40 дни, на торса – 45-60 дни, на краката – 60-90 дни и т.н.

Дълбочина на разположение на космения фоликул

Има някои хора, при които космените фоликули се намират по-дълбоко в кожата. Това затруднява унищожаването им и сесиите ще бъдат повече.

Цвят на космите

При хората с по-светла или червена коса епилирането с лазер може да бъде по-малко успешно и ефектът му да бъде по-кратък. Причината е, че в космите им пигментът меланин е по-малко. Това затруднява абсорбирането на светлината от лазер и съответно топлината му по-трудно може да унищожи космените фоликули.

Вид на космите

Предвидените за епилиране косми са с различна дебелина и поради това подлежат на третиране в различна степен. По-фините изискват по-продължително епилиране, за разлика от по-плътните. Нежните и тънки понякога не е възможно да се отстранят напълно.

Ефективността на резултатите може да зависи и от дължината на светлинните вълни на лазера. Особено ефективно е действието на системата Elite, комбинираща Александритен и Nd-YAG лазер.

При спазване на всички изисквания за лазерна епилация, дълготрайният ефект е много по-сигурен, макар че зависи и от индивидуалните особености на всеки човек. Препоръката на специалистите е веднъж годишно да се извършва поддържаща процедура.

При изписване на заглавието и етикетите "Какъв е ефектът от лазерната епилация и колко често трябва да се прилага? ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • ньнщу е еоеншщш дш вьюеихьшь езсвьъс, с ндвнд `еяшд ши,фуь аь яе зисвьжь?
  • удуцл е ебеуйцй фй .дпе,кдйд емр.дшрс р уф.уф 'еийф й,с/лд од ие м,р.дхд@
  • uducl e ebeujcj fj .dpe,kdjd emr.d[rs r uf.uf 'eijf j,s/ld od ie m,r.dhd@
  • kakyw e efektyt ot lazernata epilaciq i kolko `esto trqbwa da se prilaga?