Климатици – 7 интересни твърдения за тях

Климатикът може да се превърне във Ваш най-добър приятел, особено когато Ви спасява от изтощителните горещини през лятото или вледеняващите студове през зимните месеци. Не трябва да забравяме, че преди всичко модерните климатици са сложни машини с история. Днес те са на достъпна цена, можем да ги управляваме лесно и бързо според нашите усещания за комфорт, но през миналия век те са били дефицитна стока, която постепенно се превръща в масово използван битов продукт. Разгледайте няколко интересни твърдения за климатиците, с които може би не сте запознати.

 • Изследвания от САЩ сочат, че климатиците спомагат за увеличаване на човешкия живот, тъй като през топлите месеци поддържат температурата нормална, а горещините са благоприятна среда за развитието и разпространението на множество бактерии.
 • Първите публични места, в които са инсталирани климатици са киносалоните. Оттогава обикновено повечето премиери на касови хитове се провеждат през лятото.
 • Някои медикаменти е необходимо да се съхраняват на ниска температура –  поддържане на желаните градуси е основното приложение на всички климатици.
 • Едни от първите климатици са били инсталирани в стая за дисекции на престижния университет Корнел (1899 г.) и в помещения на стоковата борса в Ню Йорк (1903 г.).
 • В САЩ през 40-те години на миналия век климатиците са стрували средно около 350 долара, което се равнява в днешни дни на 3 500 долара.
 • Преди масовото използване на климатици в много страни работниците са почивали през лятото заради непоносимо високите температури.
 • До 30-те години на миналия век като хладилен агент във всички машини за охлаждане и хладилниците се е употребявал силно отровният амоняк. През 1932 г., изобретателят на климатика Уилис Кериър започва да използва за своите климатици нов хладилен агент- фреон. Оттогава агентът се използва масово в битовата техника.

Съществува и интересна литература, която е посветена на възникването и влиянието на климатичните системи, като например книгата на Салваторе Базил “Как климатиците промениха всичко”. Тя описва историята на климатиците като технически напредък и иновации, но също така обръща внимание на социалния ефект, които те предизвикват.

При изписване на заглавието и етикетите "Климатици - 7 интересни твърдения за тях история на климатиците климатик климатици факти за климатиците ", понякога те могат да бъдат написани като:

 • нвспьшсъс - 7 схшеиеяхс шущиаехс, юь ш,г сяшдис, хь нвспьшсъсше нвспьшсн нвспьшсъс оьншс юь нвспьшсъсше
 • у.р;дйршр - 7 ркйе,еикр йлц,оекрс пд йсн рийф,рс кд у.р;дйршрйе у.р;дйру у.р;дйршр бдуйр пд у.р;дйршрйе
 • u.r;djr[r - 7 rkje,eikr jlc,oekrs pd jsn rijf,rs kd u.r;djr[rje u.r;djru u.r;djr[r bdujr pd u.r;djr[rje
 • klimatici - 7 interesni twyrdeniq za tqh istoriq na klimaticite klimatik klimatici fakti za klimaticite
история на климатиците климатик климатици факти за климатиците