ударна бормашина

Ударна бормашина – същност и употреба

Сред най-използваните инструменти в областта на строително-ремонтните професионални и хоби дейности своето почетно място заема бормашината. Макар че този тип уреди за професионални и домашни дейности са определяни като универсални, не всеки тип бормашина може да се справи с даден тип дейности.

Предназначението на една ударна бормашина например значително се различава от функционалностите на пробивните бормашни, наричани още дрелки и/или безударни бормашни. За същността и предназначението на ударните бормашини, като едни от популярните ѝ разновидности, прелдагани в търговската мрежа, разказваме в следващите редове.

Каква е същността на ударната бормашина?

В същността си всяка бормашина представлява уред, който се захранва с електричество и придава въртящо движение на накрайника. Той обикновено има пробивна функция, но не всички видове бормашини биха могли да се справят с направата на отвори в метал, бетон и/или камък например. Предвид структурните си особености и здравина на тези материали, необходимо е да бъде приложена по-голяма пробивно-ударна сила, присъща на ударната бормашина.

Техническите параметри на отделните видове уреди за пробиване са тези, които определят кой тип дрелка за какъв тип дейност е подходяща. Ударните бормашини, за разлика от останалите си събратя, освен със стандартно въртене на патронника, се отличават с регулярното си възвратно движение.

Именно то ви дава възможност да пробивате бързо и лесно материали, които иначе биха били трудни, а дори и невъзможни за пробиване с друг тип машина. В строително-ремонтната професионална и хоби дейност това най-често са бетонни повърхности, метални плоскости или камъни, чиято плътност изисква специфична пробивна техника и сила.

Този тип уреди разполагат с патронник, който може да работи с различни по размер свредла и битове, с безключово или ключово затягане. Много други видове бормашини могат да пробиват различни повърхности в ударен режим, но само ударната бормашина би могла да да ви гарантира оптимални резултати при пробиване на такъв тип повърхности.

Какво е предназначението на ударната бормашина?

Основното предназначение на ударната бормашина е да пробива отвори с различни размери в широк диапазон от материали. Най-често се използва за монтаж на крепежни елементи в бетонни и/или метални конструкции. С нея лесно се пробиват дупки в камъни, отличаващи се с високата си плътност и здравина.

С мощност, варираща от 500 до 1500 W и скорост на въртене от 1000 до 3200 оборота в минута, ударната бормашина ще отговори и на най-високите ви изисквания за надеждност, бързина и качество на работа. С използването на определен тип накрайник тя е чудесен помощник в завиването на винтове и закрепяне на гипсокартонени плоскости.

Ударната дрелка успешно може да се използва за направата на дупки в дърво, но при изключена ударна функция. Дървото е по-крехък материал и занимаващите с обработката му знаят, че ударната функция би могла да повреди обработваните дървени елементи.

В областта на строителството и ремонта липсва уред с композиционните и технически параметри на бормашината, което я прави незаменим помощник. Бормашината заема водеща роля в изпълнението на широк спектър от дейности, сред които пробиване на дупки, завиване на различни видии и болтове, бъркане на строителни смеси и други.

При изписване на заглавието и етикетите "Ударна бормашина - същност и употреба ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • каьихь фдипьцсхь - ящ;хдяш с кздшиефь
  • вод,кд /ф,;дтркд - ицъкфий р вмфй,е/д
  • wod,kd /f,;dtrkd - icykfij r wmfj,e/d
  • udarna borma[ina - sy]nost i upotreba