жена с каска за мотор

Видове каски за мотор и разлики между кросова и мото каска

Каска за мотор е елемент от мото екипировката, който задължително трябва да притежаваме, ако ще караме мотор. Тя е проектирана за безопасност и защита от различни видове наранявания. Съществуват, обаче, разнообразни видове каски за мотор, които ние ще обсъдим в тази статия.

Интегрална моторна каска

Считат се за най-безопасни, понеже осигуряват защита на главата, лицето и брадичката. Предлагат се различни модели с разнообразно позициониране на визьора, брадичката и въздуховодите за вентилация. Подходящи са за всякакъв вид каране, имат въздушни отвори, аеродинамичен дизайн и осигуряват комфорт при шофиране.

Отварящи се каски

Това са каски, които покриват 3/4 от лицето. При тях е осигурена възможността да усетите вятъра и атмосферата, докато шофирате. Произвеждат се от приблизително същите материали като интегралните каски, като разликата е в липсата на предпазител за брадичката. Някои модели са без включен визьор. Този тип мото каски са леки, но не предпазват от лоши атмосферни условия. Особено подходящи са за летни условия, тъй като не задържат много топлина.

Половин каски

Подвид на отварящите се, те защитават само горната част на главата плюс ушите. Обърнете внимание, че не осигуряват кой знае колко защита. Хубавото им е че усещате вятъра в лицето си и че изглеждат приятно. Големият недостатък е липсата на достатъчно защита, нямат звукоизолация и не пазят от атмосферните условия.

Модуларни каски

Могат да се превръщат от интегрални каски в отварящи се каски, благодарение на допълнителните интегрирани технологии. Познати като flip-up, тези каски имат допълнителна панта именно с тази цел, но това прави тежестта по-голяма и леко намалява безопасността. Но пък са доста удобни. Предвидени са за вертикална позиция на главата по време на каране.

Мотокрос каска

Това е каска, предназначена за офроуд каране – по черни пътища и неравни терени. Имат подчертано издължена брадичка, минимално тегло и отлична вентилация. Издължената брадичка осигурява по-силен поток на въздуха през каската. Нямат вградени визьори, а очила за офроуд – които могат да идват с каската или да се купуват отделно. Обикновено за тяхното производство се използват кевлар или въглеродни влакна, което ги прави здрави, яки и по-леки.

Разлики между кросова и мото каска

Продуктите от типа каска за мотокрос са далеч по-леки и с подчертано аеродинамичен дизайн с издължена брадичка, която същевременно осигурява висок въздушен поток. Изработват се от по-леки материали като кевлар и въглеродни влакна, благодарение на което са по-леки, но в същото време достатъчно здрави, че да ви предпазят от травми. Вместо с визьор, те се използват с очила за мотокрос. Осигуряват далеч по-голяма проветривост, тъй като мотокросът е значително по-изискващо усилие занимание от шофирането по шосе. Мотокрос каската НЕ може да се използва при шофиране по шосе.

От друга страна, мото каска се произвежда от друг вид материали, като например поликарбонат или фибростъкло. Тя може да е по-тежка и се предлага в различни видове, в зависимост от спецификите на практикувания от вас вид шофиране на мотор – предимно вертикално, предимно хоризонтално или средно позициониране на главата. Освен това вентилацията им не е толкова добра, което ги прави по-спарващи. Повечето видове идват с визьор, но някои от тях – не. Някои от видовете мото каски не предлагат защита на брадичката, а има дори такива, които предлагат само минимална защита на горната част на главата.

При изписване на заглавието и етикетите "Видове каски за мотор и разлики между кросова и мото каска ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • усадуе ньянс юь пдшди с иьювснс пеэак нидядуь с пдшд ньянь
  • лрофле удиур пд ;фйф, р ,дп.рур ;егов у,фифлд р ;фйф удиуд
  • lrofle udiur pd ;fjf, r ,dp.rur ;egow u,fifld r ;fjf udiud
  • widowe kaski za motor i razliki mevdu krosowa i moto kaska